Idealne połączenie starych, tradycyjnych naczyń kuchennych z nowymi i ulepszonymi funkcjami, najlepsze patelnie na rynku mogą zaoferować wielu gospodarstwom domowym nowy sposób gotowania potraw, które będą pyszne, łatwe, a jednocześnie rewolucyjne i znajome.
Co sprawia, że najlepsze współczesne patelnie są tak wyjątkowe? Jakie są zalety innych metod gotowania, a nawet starszych i przestarzałych patelni? Poniżej omówimy wszystkie ich zalety.
7 zalet patelni
Patelnie są dziś dostępne w wielu kształtach i rozmiarach. Istnieją zatem pewne funkcje i zalety, które dotyczą niektórych typów i modeli, a które tak naprawdę nie pasują do innych. Jednak nie ma w tym nic złego, ponieważ tutaj będziemy mówić ogólnie o patelniach i możliwościach, jakie dają one w Twojej kuchni. Jeśli chcesz skupić się na konkretnej korzyści lub funkcji, możesz kupić patelnię, która specjalizuje się w tej jednej rzeczy. Alternatywnie, wiele najlepszych dzisiejszych patelni jest dostępnych w zestawach po dwie, trzy lub więcej patelni w jednym.
Gotowanie na patelni jest wyjątkowo szybkie
Wszystkie patelnie są inne, ale jest jedna rzecz, w której wszystkie są świetne – prędkość. Niezależnie od tego, jaką patelnię chcesz ugotować i jakiej patelni użyjesz, jeśli jest ona dobrej jakości, prędkość, jaką uzyskasz, będzie ogromna. Wszystkie patelnie, niezależnie od modelu, są szerokie i płytkie, dzięki czemu żywność jest zawsze równomiernie rozłożona. Dodatkowy kontakt z gorącą powierzchnią naczynia oznacza, że ciepło jest rozprowadzane najlepiej, jak to możliwe, a jedzenie jest przygotowywane niewiarygodnie szybko.
Patelnie pomagają potrawom zachować ich oryginalny smak
Dodatkową zaletą szybkości gotowania na patelniach jest nie tylko oszczędność czasu, ale także zachowanie smaku. Jest to bardzo wyjątkowa cecha patelni, ponieważ większość innych naczyń kuchennych i metod gotowania powoduje, że żywność traci zbyt dużo smaku w wyniku przedłużonego czasu gotowania. Z kolei patelnie wykonują swoją pracę tak szybko, że zanim potrawa trafi na talerz, większość jej aromatu i smaku pozostaje w niej dobrze zachowana.
Jedzenie gotowane na patelni smakuje chrupiące i świeże
Patelnie wszystkich typów i odmian doskonale nadają się do zapewniania chrupiącego i świeżego smaku. Dzieje się tak częściowo ze względu na powyższy punkt dotyczący zachowania oryginalnego smaku żywności, a częściowo ze względu na sposób smażenia lub „brązowienia” powierzchni większości potraw. W ten sposób, przy odpowiedniej patelni i technice gotowania, otrzymasz danie, które będzie jednocześnie chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie, świeże i bogate w smak w środku. To naprawdę wyjątkowe połączenie, którego do dziś nie udało się w pełni odtworzyć żadnemu innemu naczyniu kuchennemu.
Patelnie z powłoką nieprzywierającą wymagają mniej tłuszczu
Większość ludzi kojarzy dziś patelnie z galonami oleju i tłuszczu. I to jest niezrozumiałe, wiele patelni, zwłaszcza w przeszłości, wymagało dużych ilości tłuszczu, aby mogły spełniać swoją funkcję. Bez niego większość potraw po prostu się wypaliła i przykleiła do patelni, przez co jedzenie stało się niejadalne, a patelnia nie nadawała się do użytku.
Obecnie jednak, jeśli nie chcesz gotować na zbyt dużej (lub w ogóle) oleju i tłuszczu, dostępne są patelnie z powierzchnią zapobiegającą przywieraniu, na których można gotować bez użycia tłuszczu. Żywność przygotowana w ten sposób nadal ma wiele niesamowitych właściwości smażonej żywności – szybkość, zachowanie smaku i chrupiącą powierzchnię – ale jest też zdrowa.
Oczywiście, jeśli chcesz gotować na tłuszczu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby to zrobić!
Dobre patelnie są łatwe do czyszczenia
Niezależnie od tego, czy użyłeś dużej ilości oleju, czy patelni z powłoką nieprzywierającą i bez tłuszczu, czyszczenie patelni jest bardzo łatwe. Wystarczy odrobina mydła i ciepła woda i – jeśli patelnia jest odpowiednio wysokiej jakości – wszystko można zmyć w ciągu kilku sekund. A jeśli używasz dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą, często nie musisz jej myć – wystarczy kawałek ręcznika papierowego, aby po prostu wytrzeć ją do czysta kilkoma szybkimi ruchami!
Patelnie to bardzo niedrogie naczynia kuchenne
Ogromną wadą próbowania nowych naczyń kuchennych, z którą boryka się wiele osób, jest przystępna cena. I to jest zrozumiałe, wiele bardziej współczesnych i unikalnych naczyń kuchennych jest zastraszająco drogich.
Patelnie są jednak bardzo przystępne. Niektóre mogą kosztować nieco więcej, w zależności od dokładnego modelu, jakości i funkcji, ale nawet bardzo droga patelnia jest tańsza niż większość innych narzędzi kuchennych.
Dobre patelnie są trwałe
Najlepsze patelnie są również bardzo trwałe. To kolejny czynnik wpływający na ich przystępną cenę – jeśli kupujesz wysokiej jakości patelnię, często jesteś nastawiona na lata, a nawet dziesięciolecia. Jest to świetne rozwiązanie zarówno ze względu na budżet, jak i ze względu na wygodę.
Podsumowując
Podobnie jak wszystkie inne urządzenia kuchenne i naczynia kuchenne, dzisiejsze patelnie są dostępne w wielu kształtach, typach i rozmiarach. Wiele współczesnych modeli wykorzystuje nowe technologie, aby zapewnić szybsze i lepsze gotowanie, jednocześnie wprowadzając kilka nowych funkcji. Niektórzy traktują priorytetowo zdrowsze gotowanie, pomagając sobie poradzić z mniejszą ilością tłuszczu, podczas gdy inni opierają się na tłuszczu, aby zapewnić patelnie o pysznym smaku, znane od tysiącleci.
Niezależnie od tego, który typ wybierzesz, nie można zaprzeczyć, że patelnie to niesamowity rodzaj naczyń kuchennych, których do dziś potrzebuje każda kuchnia.