disclaimer

Serwis ekspert-produktowy.pl poświęca wiele godzin na badania, które pomogą Ci znaleźć najlepsze produkty do kupienia. Każdy produkt tutaj jest niezależnie wybierany przez nasz zespół. Jeśli kupisz coś za pośrednictwem linków w naszych treściach, możemy otrzymać niewielką prowizję, która pomoże wesprzeć naszą pracę.

Top 10 Najlepsze Multicookery 2025

Jeśli ciekawi Cię, jak profesjonalni szefowie kuchni kupują urządzenia wielofunkcyjne, które wystarczą na długi czas, ten przewodnik zakupowy jest naszą odpowiedzią na tę ciekawość. W naszym przewodniku zakupowym omówiono wszystkie funkcje i wskazówki, które prowadzą do zakupu wysokiej jakości naczyń kuchennych. Ponadto w tym przewodniku zakupowym dowiesz się, jak odróżnić wielofunkcyjne kuchenki wysokiej jakości od tych niskiej jakości. Przejdźmy zatem do rzeczy.

Do czego służy multicooker?

Multicooker to wszechstronne urządzenie gospodarstwa domowego, które potrafi wszystko. Oznacza to, że wykonuje wszystkie rodzaje gotowania, jakie możesz sobie wyobrazić, od smażenia po powolne gotowanie, smażenie w głębokim tłuszczu, gotowanie na parze, chrupanie itp. Urządzenie wielofunkcyjne eliminuje kłopoty związane z kupowaniem zbyt wielu urządzeń kuchennych w celu wypróbowania różnych sposobów gotowania typy. Oszczędza również pieniądze i czas na konfigurowanie innych urządzeń, które pomogą przygotować inne rodzaje żywności. Co ważniejsze, kuchenka wielofunkcyjna łączy w sobie funkcję szybkowaru i wolnowaru w jedną potężną maszynę, która gwarantuje zdrową jakość żywności.

Jakie są rodzaje multicookerów?

Multicooker z szybkowarem

Urządzenia wielofunkcyjne z szybkowarem obejmują gotowanie pod ciśnieniem. Większość tego typu kuchenek wielofunkcyjnych często ma szybkowar jako podstawową funkcję. Niemniej jednak nadal mogą wykonywać inne rodzaje gotowania. Szybkowary działają poprzez wytwarzanie pary i ciśnienia w celu podniesienia temperatury szybkowaru. W efekcie Twoje jedzenie gotuje się szybciej. W tego typu kuchence wielofunkcyjnej można używać funkcji szybkowaru do gotowania ryżu, warzyw na parze, twardego mięsa itp.

Multicooker bez szybkowaru

Innym rodzajem multicookerów są te, które nie posiadają funkcji szybkowaru. Ten typ urządzenia wielofunkcyjnego umożliwia powolne gotowanie i wykonywanie różnych rodzajów gotowania. Jedyna różnica polega na tym, że wykonują inne funkcje gotowania, ale nie mogą gotować pod ciśnieniem. W tym urządzeniu wielofunkcyjnym ich główną funkcją są wolnowary. Gotują na wolnym ogniu, ale w rezultacie posiłek jest zdrowszy, bardziej soczysty i ma wspaniały smak. Dzięki temu Twoje warzywa i ziemniaki będą miały więcej smaku; Twoje mięso będzie smakować lepiej. Oprócz czerpania korzyści z powolnego gotowania, możesz także piec, robić jogurt itp.

Jakie tryby gotowania może mieć kuchenka wielofunkcyjna?

Jak sama nazwa wskazuje „multikuchenka” ma różne tryby gotowania. Poniżej znajdują się niektóre tryby, jakie może obsługiwać kuchenka wielofunkcyjna.

Smażenie na powietrzu

Ten tryb gotowania umożliwia nie tylko smażenie na powietrzu; można również smażyć, smażyć i piec. Frytkownice powietrzne zazwyczaj gotują jedzenie z wentylatorami. Wentylatory te rozprowadzają ciepło wytwarzane przez frytownicę, dzięki czemu potrawy doskonale się gotują. Dzięki trybowi smażenia na powietrzu możesz nadać swojemu kurczakowi chrupiący wygląd i konsystencję, a jednocześnie wnętrze pozostaje miękkie i dobrze ugotowane.

Gotuj pod ciśnieniem

Szybkowar to kolejny tryb gotowania w kuchence wielofunkcyjnej. Oto jak to działa:

  • Wykorzystuje ciśnienie i ciepło, aby przyspieszyć czas gotowania posiłku i przygotować jedzenie w krótkim czasie.
  • Wytwarza ciepło, a następnie działa jak komora uszczelniająca, zatrzymując ciepło w sobie, zapobiegając jego parowaniu.
  • Kieruje parę do gotowania potraw.

Przypalić

Możesz delektować się pysznym brązowo-skorupowym daniem na kuchence wielofunkcyjnej wyposażonej w tę funkcję. Ta metoda smażenia polega na gotowaniu jedzenia na dużym ogniu, prawie podobnie do gotowania pod ciśnieniem. Na przykład smażenie to proces, przez który przechodzi kurczak podczas grillowania. Jest to również powszechny proces podczas pieczenia, smażenia lub duszenia.

Odwodnić

Proces odwadniania polega na usuwaniu wilgoci z pożywienia. Proces ten to świetny sposób na wydłużenie okresu przydatności do spożycia żywności składającej się z warzyw, owoców, mięsa itp. Dzięki suszeniu Twoja żywność, zwłaszcza owoce i warzywa, stanie się o wiele smaczniejsza. Możesz także odcedzić mięso, aby stworzyć zdrową przekąskę. Niestety nie wszystkie kuchenki wielofunkcyjne mają tę możliwość. Jeśli jednak Twoja kuchenka wielofunkcyjna może smażyć na powietrzu, może również odwodnić żywność.

Podsmaż

Smażenie to kolejny styl gotowania, którego powinieneś spróbować. Ta technika gotowania wymaga wysokiej temperatury, niewielkiej ilości tłuszczu i ciągłego ruchu, aby ugotować posiłek. Połączenie tych trzech metod umożliwia równomierne gotowanie potraw. Jednak w przypadku kuchenki wielofunkcyjnej niezbędny jest ruch, aby uzyskać pożądany brązowawy wygląd zewnętrzny. Ponadto smażenie w kuchence wielofunkcyjnej nie jest tak łatwe i automatyczne, jak w przypadku innych technik gotowania, które możesz wypróbować. Dlatego podczas smażenia należy trzymać żywność w szybkowarze, bez pokrywki.

Para

Gotowanie na parze w urządzeniu wielofunkcyjnym jest proste. Tutaj potrzebna jest niewielka ilość płynu. Następnie kuchenka podgrzewa go, aby wytworzyć parę. Następnie kuchenka kieruje parę, aby ugotować jedzenie. Chociaż ta funkcja jest doskonała, gotowanie na parze za pomocą funkcji gotowania pod ciśnieniem przyspieszy cały proces. Jeśli jednak się nie spieszysz, możesz ugotować jedzenie za pomocą funkcji gotowania na parze.

Ryż

Funkcja ryżu nie różni się zbytnio od funkcji gotowania na parze. Po włączeniu tej funkcji multicooker podgrzewa wodę do momentu, w którym zaczyna wrzeć. Gdy się zagotuje, równomiernie gotuje ziarna ryżu w szybkowarze.

Wytwarzanie jogurtu

Jogurt to mleko fermentowane przy użyciu żywych bakterii. Aby pomyślnie przygotować jogurt w kuchence wielofunkcyjnej, musisz utrzymywać stałą i niską temperaturę przez kilka godzin podczas inkubacji bakterii.

Sous Vide

Gotowanie sous vide oznacza, że musisz gotować żywność poprzez pakowanie próżniowe i gotowanie przez długie godziny w dokładnie podgrzanej łaźni wodnej. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury możesz bezbłędnie osiągnąć dowolny rezultat.

Na co zwrócić uwagę wybierając multicooker?

Pojemność

Musisz określić liczbę osób, dla których zamierzasz gotować, aby określić ilość jedzenia, którą zawsze będziesz przygotowywać. Pomaga określić pojemność kuchenki, którą powinieneś wybrać, ponieważ nie możesz napełnić kuchenki po brzegi.

Garnek

Większość multicookerów dostępnych na rynku ma zdejmowany garnek z powłoką zapobiegającą przywieraniu, co ułatwia proces czyszczenia.

Pokrywa

Multicooker powinien mieć zamykaną i nieprzezroczystą pokrywę, jeśli posiada tryb gotowania pod ciśnieniem. Posiadanie nieprzezroczystej pokrywy oznacza, że musisz uniemożliwić kuchence sprawdzanie jedzenia. Jednakże kuchenka wielofunkcyjna bez trybu gotowania pod ciśnieniem jest wyposażona w pokrywę ze szkła hartowanego.

Zawór uwalniający parę

Twoja kuchenka powinna być wyposażona w zawór uwalniający parę. Zawór uwalniający parę pozwala na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia podczas gotowania.

Ustawienia ciśnienia

Zwróć uwagę na kuchenki z większymi niż wystarczające ustawieniami ciśnienia. W ten sposób szybko dostosujesz zakres czasowy przygotowania posiłku do swoich preferencji. Wyższe ciśnienie oznacza szybsze gotowanie.

Czasy gotowania

Kuchenki wielofunkcyjne zawsze mają zaprogramowany czas gotowania, co jeszcze bardziej upraszcza ich użytkowanie. Te wstępnie zaprogramowane ustawienia dotyczą różnych posiłków.

Sterownica

Wybierz kuchenkę wielofunkcyjną z łatwo dostępnymi i oznakowanymi przełącznikami sterującymi oraz jasnymi lampkami kontrolnymi. Dzięki temu jest łatwy w użyciu.

Zewnętrzny

Upewnij się, że multicooker, który zamierzasz kupić, nie ma szczelin, w których mogłaby gromadzić się żywność.

Czyszczenie

Powinieneś być w stanie zdemontować każdą część multicookera, aby móc ją dokładnie wyczyścić.

Regulator czasowy

Multicooker z timerem ułatwia gotowanie. Odlicza czas, w którym gotuje posiłek, aż będzie gotowy.

Ustawienie automatyczne

Przydaje się automatyczne ustawienie w kuchence wielofunkcyjnej, która rozpoczyna gotowanie żywności w wysokiej temperaturze, a następnie obniża temperaturę w pozostałym procesie gotowania.

Funkcja gotowania na parze i podgrzewania

Funkcje gotowania na parze i podgrzewania to dodatkowe funkcje, które zwiększają wszechstronność multicookera.

Wskaźniki linii maksymalnego napełnienia

Ta funkcja jest niezbędna w przypadku kuchenek wielofunkcyjnych, dzięki czemu wiesz, ile żywności znajduje się w szybkowarze. Pomaga to również uniknąć przepełnienia kuchenki.

Wniosek

Wiedza o tym, na co zwrócić uwagę w przypadku dowolnego produktu, to pierwszy krok do robienia zakupów jak profesjonalista i zakupu wysokiej jakości naczyń kuchennych, które będą trwałe. Będziesz także robić zakupy z większą pewnością i szybko zidentyfikujesz, który produkt to prawdziwa okazja, a który to bzdura. To tylko kilka rzeczy, które pomoże Ci osiągnąć ten przewodnik zakupowy.