Świat kawy jest pełen pięknych niuansów – gdy się je pozna, otwierają drogę do nowych poziomów smaku i aromatu. Jednak dotarcie do celu nie jest proste – od wyboru odpowiednich ziaren po doskonale opanowany proces parzenia, każdy drobny błąd będzie miał wpływ na wynik.
Making the Divine: Rodzaje ekspresów do kawy
Ręczne ekspresy do kawy są najtańsze i mają największy potencjał espresso – ponieważ użytkownik może kontrolować każdy etap procesu. Trzeba jednak nauczyć się mielić i ubijać kawę w kolbie, a następnie z odpowiednią siłą pociągnąć za dźwignię. Będziesz musiał kupić oddzielny młynek z kolbą i urządzenie do gotowania na parze mleka. Poza tym czyszczenie ręcznej maszyny jest również dość kłopotliwe.
Jeśli to wszystko brzmi zbyt skomplikowanie na poranny shot, ale nadal pragniesz rozwinąć umiejętności profesjonalnego baristy, półautomatyczne ekspresy do kawy mogą bardziej Ci się spodobać. Wykorzystują one pompę do wywarcia odpowiedniego ciśnienia w celu ekstrakcji kawy, barista musi jedynie skupić się na zmieleniu i prawidłowym ubijaniu kolby. Modele półautomatyczne wyglądają jak te, które można spotkać w kawiarniach, tylko są mniejsze. Wiele z tych ekspresów do kawy jest wyposażonych w zintegrowaną dyszę parową do spieniania mleka – jednak wymaga to również pewnej praktyki, aby osiągnąć idealny rezultat.
Wreszcie, dla najbardziej leniwych kawoszy istnieje wspaniałe rozwiązanie – w pełni automatyczne ekspresy do kawy. Czasami nazywane są także ekspresami do kawy typu „od ziaren do filiżanki” typu „wszystko w jednym”. Nazwa jest oczywista, ekspres wszystko zrobi sam – zmiel ziarna, wciśnij je do kolby, użyj ciśnienia i gorącej wody, a następnie zagotuj mleko na parze. Najlepsze w pełni automatyczne ekspresy do kawy zawsze będą drogie.
Odrębną grupę stanowią wbudowane ekspresy do kawy. Pod względem funkcjonalnym są one bardzo podobne do urządzeń w pełni automatycznych, ale można je zintegrować z wnętrzem kuchni, aby zaoszczędzić miejsce. Ekspresy do kawy do zabudowy wyglądają świetnie, ale są drogie w zakupie i naprawie – najlepiej nadają się dla wytrawnych miłośników kawy.
Jeśli nie przepadasz za espresso, inną opcją jest ekspres filtrujący. Działają one poprzez powolne zanurzanie wody w ziarnach, co daje dużą ilość gładkiego, lżejszego napoju. To bardzo wygodny sposób serwowania kawy większym grupom lub osobom, które wolą coś więcej niż mały shot. Poza tym dobra maszyna filtrująca może wydobyć przyjemny smak i aromat z ziaren. Więcej o ekspresach przelewowych dowiesz się tutaj i tutaj.
Wreszcie, dla tych, którzy kochają wygodę i nie mają ochoty na czyszczenie, maszyny kapsułkowe są idealnym rozwiązaniem. Są niezwykle proste w użyciu – wystarczy włożyć kapsułkę do środka, nacisnąć przycisk, a urządzenie przygotuje napój. Ponieważ kawa znajduje się w saszetce, nie ma bałaganu, który trzeba później sprzątać. Jednak jesteś ograniczony do mniejszej różnorodności.
Zaglądanie do wnętrza ekspresu do kawy
Ponieważ w pełni automatyczne ekspresy do kawy są najbardziej złożone, przyjrzyjmy się im bardziej szczegółowo.
Szlifierka
Istnieje dobry powód, dla którego zaczynamy od tego wszystkie recenzje ekspresów do kawy – nawet najlepszej jakości ziarna specjalne nie pomogą, jeśli jakość zmielenia jest słaba.
Pierwszą rzeczą, którą powinieneś wiedzieć o młynkach, jest to, że istnieją stal nierdzewna i ceramika. Często uważa się, że młynki ceramiczne są cichsze, działają dłużej i wytwarzają mniej ciepła. Z drugiej strony szlifierki stalowe są również bardzo wytrzymałe i znacznie tańsze. Ponadto istotny jest także kształt narzędzia szlifierskiego. Ponownie można wyróżnić dwa typy – szlifierki stożkowe i płaskie. Młynek stożkowy wytwarza tak zwane mielenie bimodalne – niektóre cząstki są nieco większe niż inne. Szlifierki tarczowe wytwarzają idealnie jednolite cząstki – nawet jeśli mielenie jest bardzo drobne.
Koneserzy espresso wyjaśniają, że bimodalne mielenie może łatwo spowodować nadmierną ekstrakcję drobniejszych cząstek, podczas gdy woda przedostaje się przez większe. Ta częściowa nadmierna ekstrakcja może nadać Twojemu napojowi gorzkie nuty. Mielenie jednomodalne pozwala na bardziej równomierną ekstrakcję i słodszy, bogatszy smak.
Jednostka zaparzająca
Kolejną istotną częścią ekspresu do kawy jest jednostka zaparzania. Gdy ziarna zostaną zmielone, jednostka zaparzająca wciśnie je w krążek, wywrze ciśnienie i przeleje gorącą wodę, aby wyprodukować shot. Niektórzy producenci produkują modele z niewyjmowanymi jednostkami zaparzającymi, reklamując, że ich automatyczne systemy czyszczenia są tak dobre, że ręczne mycie nie jest potrzebne. Nie narażaj się na spleśniałe pozostałości w zaparzaczu i kup model z wyjmowanym zaparzaczem – regularne jego mycie zapewni lepszą kawę i dłuższą żywotność ekspresu.
Pompa
Jak wspomniano wcześniej, ciśnienie ma kluczowe znaczenie dla wydobycia odpowiedniego espresso. Dlatego producenci często chwalą się imponującymi numerami pomp, wmawiając klientom, że więcej znaczy lepiej. Zło! W ręcznym ekspresie idealne espresso jest parzone pod ciśnieniem zaledwie 9 barów. Dlaczego więc automaty mają więcej? Ponieważ nie działają one w taki sam sposób, jak te ręczne. Jakość zmielenia i sposób pakowania będą miały wpływ na wynik. Maszyna może pochwalić się 19 taktami i wciąż mieć trudności z wydobyciem najlepszego mielenia.
System spieniania
No dobrze, dość o espresso, przejdźmy do pysznych latte i cappuccino. Ogólnie rzecz biorąc, będziesz musiał wybierać pomiędzy trzema różnymi systemami, a każdy z nich ma swoje zalety i wady.
- Różdżka parowa – to najprostsze i najtańsze rozwiązanie, wymagające umiejętności manualnych. Teoretycznie może uzyskać najgładszą, najdelikatniejszą mikropiankę w historii. Poza tym możesz poćwiczyć sztukę latte!
- Spieniacz zewnętrzny – te modele będą posiadały oddzielny pojemnik na mleko oraz wężyk łączący je z samym ekspresem. Takie ustawienie zajmuje więcej miejsca, ale dobra wiadomość jest taka, że pojemnik na mleko można umieścić w lodówce w celu przechowywania, a czyszczenie jest prostsze. Wiele modeli umożliwia także wykorzystanie opakowania mleka – jest to wygodne, jeśli z ekspresu korzystają osoby lubiące różne rodzaje mleka.
- Spieniacz wewnętrzny – ekspresy z wewnętrznym lub wbudowanym spieniaczem mleka działają podobnie jak te zewnętrzne. Poza tym większość automatycznych spieniaczy (zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych) produkuje dość przeciętną mikropianę. Podczas gdy tradycyjnie do przygotowania cappuccino używa się mleka krowiego o zawartości tłuszczu co najmniej 3,5%, mleko niskotłuszczowe również tworzy przyzwoitą mikropianę. Mleko sojowe i orzechowe zwykle sprawdza się bardzo dobrze, podczas gdy mleko ryżowe jest znane z tego, że prawie nie daje się spienić.
Przedział Fasoli
Tak jak czasami ludzie chcą do kawy różnych rodzajów mleka, tak też smaki ziaren mogą się różnić. Jeśli z urządzenia korzysta większa grupa osób, dobrym pomysłem będą dwie przegródki na ziarna kawy. Jednak większość modeli z dwiema komorami będzie wyposażona tylko w jeden młynek. O ile młynek nie jest skonstruowany tak, aby działał aż do całkowitego opróżnienia (jak na przykład w przypadku naszego najlepszego wyboru Melitta Barista TS Smart), pamiętaj o przygotowaniu co najmniej jednego napoju przy zmianie przegródek, aby uniknąć smaku dziwnej mieszanki ziaren.
Zbiornik wodny
Z jednej strony większy zbiornik na wodę oznacza rzadsze jego uzupełnianie. Z drugiej strony zajmie również więcej miejsca. Poza tym należy regularnie opróżniać i myć zbiornik na wodę, niezależnie od jego wielkości. Zatem urządzenie większe niż potrzeby gospodarstwa domowego będzie po prostu skutkować marnowaniem wody.
Sterownica
Ekspres do kawy może mieć wiele opcji regulacji, ale nie będą one miały znaczenia, jeśli sterowanie będzie trudne w obsłudze. Chociaż wyświetlacz może być przydatny, przemyślany zestaw przycisków może działać równie dobrze – i pozwala zaoszczędzić trochę pieniędzy. To samo dotyczy aplikacji. Jeśli lubisz aplikacje, Melitta Barista TS Smartby znacznie przewyższa pod tym względem swoich konkurentów.